Het moment van afscheid nemen van uw geliefde huisdier is een van de moeilijkste momenten in het leven van een eigenaar. Bij MarloesZorgt begrijp ik hoe belangrijk het is om dit moment zo rustig, liefdevol en respectvol mogelijk te laten verlopen. Een euthanasie aan huis biedt de mogelijkheid om uw huisdier in de vertrouwde omgeving van uw huis afscheid te laten nemen, omringd door de mensen die het meest om hem of haar geven.
Waarom een euthanasie aan huis?
Voor veel huisdieren kan een bezoek aan de praktijk stressvol zijn, vooral op een kwetsbaar moment zoals het einde van hun leven. Een thuis euthanasie voorkomt die stress en zorgt ervoor dat uw dier op een vredige manier kan gaan, zonder angst of ongemak. Het biedt u als eigenaar ook de rust en ruimte om in uw eigen omgeving afscheid te nemen, op een manier die bij u en uw dier past.
Persoonlijk contact vooraf
Iedere situatie is uniek, en daarom pas ik mijn aanpak volledig aan op uw wensen en die van uw dier. Samen zorgen we ervoor dat het afscheid een persoonlijk en liefdevol moment wordt, waarin u op uw eigen manier afscheid kunt nemen. Om dit moeilijke moment zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, neem ik voorafgaand aan het daadwerkelijke afscheid uitgebreid de tijd om uw wensen, zorgen en verwachtingen te bespreken. Dit persoonlijke contact kan telefonisch of tijdens een huisbezoek plaatsvinden, afhankelijk van wat voor u prettig is. Hierdoor kan ik u en uw dier optimaal ondersteunen en een afscheid verzorgen dat recht doet aan de bijzondere band die u deelt.
Optie 1:
Dit pakket is voor eigenaren die al een weloverwogen besluit hebben genomen en direct behoefte hebben aan een waardig afscheid voor hun huisdier in de vertrouwde omgeving van thuis. Zonder voorafgaande visite bied ik een respectvol afscheid waarbij uw huisdier op een liefdevolle manier wordt begeleid naar zijn laatste rust.
Optie 2:
Soms is er behoefte aan meer tijd en begeleiding bij het maken van een beslissing. Bij dit pakket komt er voorafgaand aan de euthanasie een bezoek om samen de levenskwaliteit van uw huisdier te bespreken. Samen nemen we de tijd om alle opties te overwegen, zodat u met een gerust hart de juiste keuze kunt maken.
Afscheid nemen is hartverscheurend, maar dankij een euthanasie aan huis kunt u dit moment omringen met liefde, rust en waardigheid. Heeft u vragen over mijn werkwijze of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact op, ik help u graag.
Palliatieve zorg is vaak een onbekend begrip, zeker als het gaat om onze huisdieren.
Maar het is zó waardevol.
Het is de zorg die je dier krijgt als genezen niet meer mogelijk is, maar liefde en comfort nog wél.
Geen wachten tot “het moment”, maar actief kijken naar wat nog fijn is en wat niet meer hoeft.
Zorg die helpt om pijn te verzachten, onrust te verminderen en onnodig lijden te voorkomen.
Voor de laatste fase.
In jullie tempo.
Op jullie manier.
💜 Wil je weten of ik iets voor jou en je dier kan betekenen?
Stuur me gerust een berichtje of kijk op www.marloeszorgt.nl
#palliatievezorg #laatstelevensfase #huisdieren #dierbarezorg #marloeszorgt #kwaliteitvanleven #dierenartsaanhuis #afscheidnemen #liefdevollezorg #ouderwordenmag #dierenarts #senior #dierbaar #seniorkat #seniorhond
“Rouwen is niet loslaten, maar anders leren vasthouden.” – Manu Keirse
Rouwen… hoe doe je dat eigenlijk?
Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen na het verlies van een dierbare – ook als het om een geliefd huisdier gaat. Rouw kan verwarrend zijn, intens en uitputtend. Er is geen vaste route of tijdlijn.
De Belgische rouwdeskundige Manu Keirse, klinisch psycholoog én expert op het gebied van verlies en rouw, stelt dat rouw geen fase is die je doorloopt, maar een actief proces. Hij noemt het rouwarbeid: vier taken die je kunnen helpen om met verlies om te gaan.
1. De werkelijkheid van het verlies onder ogen zien:
Het klinkt misschien eenvoudig, maar dit is vaak de moeilijkste eerste stap. Je hoofd weet misschien dat je dier overleden is, maar je hart loopt achter. Pas na verloop van tijd begint het echt tot je door te dringen: dit is definitief.
2. De pijn van het verlies ervaren:
Rouw doet pijn. Soms voel je verdriet, andere keren boosheid, schuld of leegte. In onze maatschappij willen we die gevoelens vaak wegdrukken, maar volgens Keirse is het juist belangrijk om ruimte te geven aan die emoties. Alleen door ze te doorléven, kun je uiteindelijk verder.
3. Je aanpassen aan een leven zonder je dier:
Je dagelijkse routine is verandert. Stilte in huis. Geen begroeting meer bij de deur of warme vacht op je schoot. Je moet je opnieuw ontdekken hoe het leven nu is – zonder degene die er niet meer is. Dat vraagt tijd en moed.
4. Verder leven met het gemis:
De pijn verdwijnt niet volledig, maar wordt anders. Minder rauw. Je leert herinneringen een plek te geven, je leert het gemis mee te dragen. Niet als last, maar als onderdeel van je leven. De liefde verdwijnt niet – die neem je mee.
Rouwen is persoonlijk. Er is geen goed of fout.
De vier taken zijn geen stappen die je netjes op volgorde afwerkt. Ze lopen door elkaar, herhalen zich of komen in golven terug. En dat is normaal.
Wat telt, is dat je je eigen tempo volgt.
Wees zacht voor jezelf. En weet: rouw is de keerzijde van liefde.
#MarloesZorgt #rouw #rouwarbeid #manukeirse #rouwenverlies #rouwen #rouwenomjehuisdier #verlies #verdriet #allesisgoed #liefde #dierbaar #afscheid
Wist je dat..pijn en dementie bij huisdieren soms bijna hetzelfde gedrag veroorzaken?
Gedragsveranderingen zoals veel slapen, onrust, onzindelijkheid of verwardheid worden vaak gezien als “ouderdom” of dementie.
Chronische pijn kan echter dezelfde signalen geven, bijvoorbeeld:
⚠️ Slecht slapen of ‘s nachts onrustig
⚠️ Verandering in sociale interactie
⚠️ Verward overkomen
⚠️ Onzindelijkheid
⚠️ Prikkelbaar, angstig of opeens uitvallen
⚠️ Doelloos rondlopen en staren
Soms is het echt dementie (cognitieve dysfunctie), maar regelmatig blijkt er pijn aan de basis te liggen (of een combinatie van beide).
Twijfel je over het gedrag van jouw huisdier? Ik kijk graag met je mee.
#weetjeswoensdag #wistjedat #marloeszorgt #dierenarts #huisdieren #dierbaar #dierbarezorg #palliatievezorg #senior #dementie #cognitievedysfunctie #pijn #chronischepijn #ouderdom #seniorhond #seniorkat
Net terug van een palliatief consult. Wat ben ik blij dat we nog iets kunnen betekenen voor dit lieve dier. Samen met de eigenaar heb ik gekeken naar de signalen van pijn en hoe het dagelijks welzijn gemonitord kan worden. Soms zijn er nog opties mogelijk – juist in deze fase.
Zit jij ook met vragen over de laatste levensfase van je huisdier? Ik denk graag met je mee. Stuur me een DM of kijk op www.marloeszorgt.nl.
#marloeszorgt #dierenarts #huisdieren #senior #dierbaar #palliatievezorg #dierbarezorg #laatstelevensfase #liefdevollezorg #begeleiding #ondersteuning #ontzorgen
Onderweg naar een consult voor palliatieve zorg. In de laatste levensfase is liefdevolle zorg zó belangrijk – voor het dier, maar ook voor jou als verzorger. Ik help je om pijn te herkennen, de levenskwaliteit te monitoren en samen te kijken wat je huisdier nodig heeft.
Wil je weten of ik iets voor jullie kan betekenen? Stuur me gerust een DM of kijk op www.marloeszorgt.nl.
#marloeszorgt #dierenarts #huisdieren #senior #dierbaar #palliatievezorg #dierbarezorg #laatstelevensfase #liefdevollezorg #begeleiding #ondersteuning #ontzorgen
Elke keer weer voel ik me dankbaar dat ik een dier en zijn verzorgers heb mogen begeleiden bij een mooi afscheid. Liefdevol, stressvrij en waardig – precies zoals het past bij hun band. Alles zorgvuldig besproken, afgestemd en in rust uitgevoerd. Dat is waar ik voor sta.
#marloeszorgt #dankbaar #dierbaar #afscheid #liefdevol #waardig #thuis #einde #liefdevoordieren #dierenarts #huisdieren